Çocukların hayatlarındaki dönüm noktalarından biri olan 10 yaş, ön ergenliğin yaşandığı bir dönemdir. Bedensel değişimler çok fazladır. Özellikle kız çocuklarında değişim, erkek çocuklara göre daha hızlı görülür. Cinsiyet rollerinin belirginleşmesiyle üreme organlarının yapısı değişir. Ön ergenliğe henüz girmemiş olan çocuklar, karşısındakinin duygularını anlamaya çalışırlar. Ön ergenlik dönemine girmiş olan çocukların ise ilgisi kendi bedenlerine yönelir. Bedenindeki değişimler çocukların kafalarının karışmasına neden olur. Bu durum çocuklarda sebepsiz sinirlenme, ağlama, şikayet etme vb. davranışlara neden olabilir. Hayal kırıklığı yaşamaktan kaçınırlar. Adalet duyguları gelişmiştir ve eleştirel düşünme dönemi başlamıştır. Olaylar arasında rahatlıkla ilişki kurarlar.
Ruh hallerindeki değişimin arkadaş ilişkilerine yansıması nedeniyle, problemlerin yaşandığı bir dönemdir. Dalga geçme, lakap takma, sosyal becerileri zayıf olan arkadaşlarını oyunlara almama görülür. Erkeklerde fiziksel, kızlarda sözel saldırganlık belirgindir. Kızlar ve erkekler ayrı oynasalar da, birbirlerine ilgileri vardır.
Zihinsel olarak sayı, mekan, boyut, hacim, uzaklık gibi kavramları öğrenmişlerdir. Unutkanlık, dağınıklık başlamıştır. Çabuk motive olurlar ancak dikkatleri sık dağılır. Dil gelişimleri yetişkin gibidir. Yazı yazmak yerine konuşmayı tercih ederler.
10 yaş dönemi, çocukların çevresinden çok fazla etkilendiği bir dönemdir. Arkadaş ilişkilerinde kafası karışıktır. Aileler, çocuklarının arkadaş ilişkilerine çok fazla müdahale etmemeli, arkadaşlarını eleştirmemelidirler. Problemlerini anlatması için çocuklarına ısrar etmemelidirler. Yasaklamalar ve baskı çocukları olumsuz etkiler. Anne ve babalar ön ergenlik hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. Bu şekilde çocuklarındaki değişimleri daha iyi anlayabilirler.
Yorum Ekle