6 yaş orta çocukluk döneminin başlangıcı sayılmaktadır. Bu yaştaki çocuklar halen ben merkezci dönemde oldukları için isteklerinin hemen yerine getirilmesini isterler. Beklemekten hoşlanmazlar. İstekleri yerine getirilmediğinde sinirli ve isyankar davranışlar sergileyebilirler. Yetenekleri ile ilgili farkındalıkları oluşmuştur ve yeteneklerini göstermek isterler. Beğenilmek onlar için çok önemlidir. Bu konuda kendilerine güvenleri de vardır.
Bu yaştaki çocuklar bedensel olarak bir çok değişim yaşarlar. Süt dişleri dökülür ve yerine yenileri çıkar. Gözlerde bozukluklar oluşmaya başlar. Dil problemi yaşarlar. Anne ve babaların çocuklarıyla bu değişimler hakkında konuşmaları çocukların bu dönemi daha kolay geçirmesini sağlayacaktır. Bu yaş, çocukların en hareketli olduğu yaşlardandır. Hareketlilik dengelerinin gelişmesini de sağlar. 6 yaş çocukları hareketli olan oyunları oynamayı tercih ederler. Oyun ve ilgi alanlarında kız ve erkek çocukları arasındaki cinsiyet farklılıkları görülmeye başlar. Genellikle kendi hemcinsleri ile oynarlar. Grup oyunları oynamaya başlarlar. Ancak hep kendi istediklerinin olmasını bekledikleri için, henüz kurallara uyma konusunda hazır değildirler. Masa başı oyunlara katılıp, takip edebilirler. Arkadaş ilişkilerinin önem kazandığı bir döneme girmişlerdir. Hızlı arkadaşlık kurma konusunda başarılıdırlar. Fakat çok kalıcı arkadaşlıklar kuramazlar.
Yetişkinlerden yardım alarak sosyal hayatında yaşadığı problemleri çözebilirler. Duygularını tanırlar. Olumlu ve olumsuz duyguları ayırt edebilirler. Sosyal ilişkilerde nasıl davranılacağını bilirler. Konuşmaları başlatıp, uzun süre sohbetler edebilirler. Bu yaşta çocuklar hayal ve gerçeği karıştırabilirler. Bu sebeple çocukluk korkularının en sık karşılaşıldığı dönemdir. Bunun sonucunda anne ve babayla beraber yatmaya dönüş yaşanabilir.
Kas becerileri, özellikle ince motor kasların gelişmeye başlamasıyla kalem tutma becerisi de gelişmektedir. Bu becerisi çocuğun okul hayatında ihtiyacı olan en önemli becerilerden birisidir. Okul yaşantısı çocuklarda psikolojik ve davranışsal değişikliklere neden olmaktadır.
Ailenin ilgi odağı olan çocuk, okulda tek olmadığını görür.
Oyunları hayal dünyasından gerçekliğe kayar.
Ailesi yerine arkadaşları tarafından onaylanmak daha önemli hale gelir.
Derslerde başarılı olmak ile ilgili kaygı yaşayabilirler.
Etkinlik:
Çocuğunuzun okula başladığı ilk güne dair duygu ve düşüncelerinizi yansıtan bir mektup yazın. Daha önce okula gitmiş biri olarak çocuğunuzun ilk günündeki heyecanını, bu dört yılın sonunda neler olabileceğini ve önerilerinizi anlatacağınız bir mektup olsun.
Bu mektubu çocuğunuz ilkokuldan mezun olana kadar saklayın. Mezun olduğu gün mektubu kendisine verin. Bu çalışma çocuğunuzun okul hayatına başlama hatırası olacaktır. Ebeveyn çocuk ilişkilerinizin güçlenmesini de destekleyecektir.
Yorum Ekle