annebabalaricin

İletişim, Duygusal Zeka, Duygusal Dayanıklılık, Yetişkin, Öğretmen ve Ebeveyn Rehberi- Banu Kaplan Kurtoğlu

cocugum ilkokula hazır mı

Çocuğum İlkokula Hazır Mı?

Birçok anne baba çocuğunun hayata? Bir an önce başlaması niyetiyle onu ilkokula erken başlatmak istiyor. Bu ebeveynlerden bazıları kendilerinin de ilkokula erken başladığını ve bir problem olmadığını bu sebeple çocuğunun da erken başlayabileceğini söylüyorlar. Bu konuyla ilgili bir çok deneyim yaşama imkanım oldu. Onlardan birisini sizinle paylaşmak istiyorum;
Bir anne 5 yaşındaki kızının ilkokula başlayıp başlayamayacağını öğrenmek için çocuğuna okul olgunluk testi yapmamı istedi. Testi yaptım. Çocuğun hazır bulunuşluk düzeyi ilkokula başlamaya hazır olmadığını gösteriyordu. Çocuğun anaokulu öğretmenleri ile de görüştüm. Onlarda çocuğun ilkokula başlamak için hazır olmadığını söylediler. Anneye bu bilgileri verdim. Anne bu bilgilere rağmen kızının ilkokula başlaması konusunda ısrarlıydı. Anneye kızının ilkokula başlamasını neden bu kadar istediğini sordum. Bana şunları anlattı; Benim babam okula erken yaşta başlamış, kendisi doktor. Beni de erken yaşta başlattı, ben de doktorum. Kardeşimi de erken yaşta başlattı ve o da doktor. Kardeşim okula başladığında çok ağladı çok zorlandı ama sonra alıştı. Eşim de okula erken başlamış ve tahmin edin eşim ne iş yapıyor; doktor tabi ki. Bizim ailede okula erken başlamak gelenektir. Bu yüzden kızım da erken başlayacak.”. dedi. Bu arada baba kızının ilkokula erken başlamasını istemiyordu “biraz daha oynasın” diyordu. Ama anne bu konuda çok kesin kararlıydı. Ben bir daha kızları okula erken başlarsa nelerle karşılaşabileceklerini anlattım. Tabi ki onların çocuğuydu ve kararı onlar verecekti. Gittiler ve sonra öğrendim ki kızlarını 1. Sınıfa başlatmışlar.
Bu annenin böyle davranması için kendince iyi nedenleri var. Hepimizin yaptığımız her şeyde iyi bir nedenimiz olması gibi. Ancak anne babaların kendi iyi nedenleri bazen çocukları için iyi sonuçlar sağlamıyor. Örneğin bu kız çocuğunun yaşı küçük olduğundan, ince motor kasları kalem tutmak için hazır değildi. Böyle çocuklar yazma becerisinde zorlandıkları için yazamayacaklarını düşünmeye başlıyorlar. Diğer arkadaşları rahatlıkla yaza biliyorken o yazamıyor. Bu düşünce sonrasında öz güven sorunlarını, okula gitmek istememeyi de beraberinde getirebiliyor. Ayrıca bu çocukla yaptığım test ve geçirdiğim vakitte gördüm ki; duygusal olarak da okula başlamak için hazır değildi ve o oyun oynamalıydı. Bu gözlemim babasının kızını iyi tanıdığını gösterdi bana. Daha oynamaya doyamamışken ve oyun dönemindeyken, niçin vaktinin çoğunu okuma yazma öğrenerek geçirsin ki?

Burada paylaştığım gibi örnekleri rehber öğretmenlik yaptığım 13 yılda ara ara gördüm. Çok uzun yıllar aynı okulda çalıştığım için yüzlerce çocuğu anaokulundan liseye kadar gözlemleme imkanım oldu. Yazdığımı bu örnekler üzerinden paylaşıyorum. Tabi ki sonuçlar benim ön gördüğümden farklı olabilir. Ama şunu biliyorum ki çocuklar okula başlamaya hazır değilse okul onlar için kolay olmuyor.

Çocuğunuzun ilkokula başlatma kararı alacaksanız şu noktaları göz önünde bulundurmanız önemlidir:

Çocuğunuzun yaşı; bu yaşlarda bir ay bile çocuklar arasında gelişim farklılıklarına neden olmaktadır.
Çocuğunuzun bireysel özellikleri; çocuğunuzun bireysel özelliklerinin farkında olup neleri yapabileceğini, yeteneklerini ve sınırlarını göz önünde bulundurmalıyız.
Çocuğunuzun sosyal özellikleri; çocuğunuzun diğer bireylerle ilişkilerini değerlendirmeliyiz.
Çocuğunuzun bilişsel becerileri; çocuğunuz bilişsel olarak ilkokulda ki akademik müfredatı yapmak için hazır mı?
Çocuğunuzun hazır bulunuşluk düzeyi; çocuğunuzun anaokulunu nasıl geçirdiğini hakkında öğretmenlerinden geri bildirim almalıyız.
Okul olgunluk testi yaptırmak; bu testleri okullarda ve danışmanlık merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Bazı okullar hemen kayıt yapılsın diye her çocuğa okula hazır diyorlar; bu nedenle okulun böyle bir tutumu olup olmadığını birden çok kaynaktan araştırmalısınız.
Kardeşleri veya arkadaşlarını referans almayın; her çocuğun birbirinden farklı özelliklere sahip olduğunu unutmayın.

Çocuğu henüz okula başlamamış ailelere öneriler:

Çocukların okula kademeli olarak başlaması okulla bağlarının sağlıklı kurulmasını sağlamak için önemlidir; yarım gün ile başlayıp sonra tam gün gitmelidirler.
Her ailenin dinamikleri, çocuğu ile ilgili kararları ve imkanları farklı olduğu için; çocuğun okula başlaması için kesin bir yaş vermek doğru değildir. Ancak çocukların yaş gelişim özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda 3 yaş ile birlikte sosyalleşme ihtiyacının arttığı için; bu yaşta yarım gün ile başlayabilirsiniz.

Çocuğu İlkokula başlayacak ailelere temel hazırlık önerileri:

Öz bakım becerileri; tuvalet ihtiyacını hijyen kuralları çerçevesinde kendisinin karşılaması, kıyafetlerini giyip çıkarabilmesi, yemeğini kendisinin yemesi için çocuğunuzu hazırlamalısınız.
Anne babadan ayrılma; daha önce sizden hiç ayrılmamışsa, okula başlamadan önce sizden ayrılma pratiği yapabilirsiniz.
Problem çözme becerileri; karşılaştığı bir problem karşısında neler yapabileceğini adım adım konuşmalısınız.
Yeni arkadaşlıklar; çocuğunuzu yeni arkadaşlıklara hazırlayabilirsiniz.
Kalem tutma; ince motor kaslarının gelişimini destekleyici hamur, baklagil çalışmaları yapabilirsiniz.
*** Daha detaylı bilgi için; annebabalaricin youtube kanalından “Çocuğumu okula nasıl hazırlayabilirim” canlı yayın videosunu izleyebilirsiniz.

Sevgili anne babalar, lütfen çocuğunuz hazır değilse nedeniniz her ne olursa olsun çocuğunuzu ilk okula erken başlatmamanızı; kararsız kaldığınız noktalarda birkaç uzmandan fikir almanızı tavsiye ederim.

İlgili Yazılar

Mutlu bir evlilik için ne yapmalı?

Çocuğun Duygusal Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Boşanma ve çocuk

Çocuğumun yemek yemesini nasıl sağlayabilirim?

Başkasının Eşyasını İzinsiz Almak/Çalmak

Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır ?

8 yaş gelişim özellikleri

6 yaş gelişim özellikleri

Öfke Duygusu Ne Demek

Okula Uyum Süreci

İstismar ve İhmal

Uzaktan Eğitimde Öğrenci İle Bağ Kurmak

5 yaş gelişim özellikleri

Güvenmek Neden Önemlidir?

Coronavirüs ve Duygusal Dayanıklılık

Akran zorbalığı

Benim Duygusal Hikayem

9 yaş gelişim özellikleri

Ön ergenlik

Kardeş Kıskançlığı

Oyun ve Çocuk

Çocuklara Mutfak Oyunları

10 yaş gelişim özellikleri

7 yaş gelişim özellikleri

Çocuklar neden yalan söylerler?

Karın ve Kış Sporlarının Çocuk Gelişimine Katkıları

Dijital Dünyada Duygularımız ve Zorbalık

Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim

Prematüre Doğan Çocukların Okul Başarıları Nasıl Desteklenir?

Okul korkusu

Çocuğuma Kitap Okutmak için Neler Yapabilirim?

Yorum Ekle