annebabalaricin

İletişim, Duygusal Zeka, Duygusal Dayanıklılık, Yetişkin, Öğretmen ve Ebeveyn Rehberi- Banu Kaplan Kurtoğlu

5 Yaş Gelişim Özellikleri

5 yaş gelişim özellikleri

Okul öncesinin son dönemi olan 5 yaş çocukları; bilişsel, dil ve ahlak alanlarında ilerleme göstermektedir. Bu yaşta çocuğun kişilik özellikleri ve toplumsal davranışlarının kapsamı da genişlemektedir. 5 yaş çocuğu başladığı işi bitirmeyi ve sorumluluk almayı sever. Bir önceki yaşa göre daha çabuk karar verir. Düzenli cümleler kurarak sosyal ilişkilerini geliştirir ve toplum yaşamına uyum gösterir. Güven duygusu vardır. Dikkatlidirler ve belleği güçlüdür. Beş yaş çocuğu artan bağımsızlık gereksinimlerini açığa vurmaktadır. Bu sebeple ben merkezciliğin en tepe noktasındadır. Merak duygusu gelişmiştir. Her şeyin nedeni ile ilgilenir. Ayrıntılar üzerinde durur. Bu yaştaki çocuklar duygularını tanımaya başlamışlardır. Kendilerini doğru bir şekilde ifade ederken, başkalarının duygularını da anlarlar. Diğer çocuklarla oyun oynama ve paylaşma, gerektiğinde sırasını bekleme gibi toplumsal kurallara dış denetim olmaksızın uyarlar. Kendisi ile ilgili farkındalığı artmıştır. Vücudunu merak eder. Cinsiyetini bilir. Kas hakimiyeti gelişmiştir. Öz bakım becerilerini bir yetişkinden yardım almadan kendisi yapabilir. Kendi başına giyinebilir ve ayakkabısının bağcığını bağlayabilir.
Bu yaş döneminde liderlik özelliği de ortaya çıkar. Bu özellik, çocukların oyun kurma becerilerini destekler. Liderlik özelliğine sahip olan çocukların oyun içerisinde diğer çocukları yönlendiriği gözlenir.

Anne babalar bu yaştaki çocuklarına nasıl davranmalıdırlar?
Koyduğunuz kurallarda tutarlı ve kararlı olun.
İyi davranışları övün ve takdir edin.
Çocuğunuzu başkalarının yanında eleştirmeyin.
Davranışının hemen ardından geri bildirim verin. Davranışının doğru ya da yanlış olduğunu söyleyin. Bunu yaparken kişiliğini değil davranışını referans alın.
Beraber kurallı oyunlar oynayın ve bu oyunlarda kurallara uymasını isteyin. İçinde boyama, kesme, yapıştırma bulunan el işleri yaptırın. Yaratıcılığının ortaya çıkması için hayal kurmasını destekleyici oyunlar oynayın.
ETKİNLİK
İnce motor kas becerilerini destekleyici oyun:
Evdeki bakliyatları bir kavanoza koyup karıştırın. Çeşidinin çok olması faydayı artıracaktır. Bakliyat sayısına göre kâseleri dizin . Erkek çocuklar için kâse yerine oyuncak kamyon veya araba kullanılabilir. Dizdiğiniz bu kaselere çocuğunuzun en sevdiği çizgi film karakterlerinin adını çocuğunuzla birlikte verin. İsimlerini bir etikete yazıp kaselere yapıştırın. Çocuğunuzdan kavanozdaki bakliyatları cinslerine göre bu kaselere ayırmasını isteyin. Bu oyun çocuğunuzun küçük kaslarını geliştirerek kalem tutmasını kolaylaştıracaktır.

İlgili Yazılar

Okul korkusu

Çocuğuma Kitap Okutmak için Neler Yapabilirim?

8 yaş gelişim özellikleri

Uzaktan Eğitimde Öğrenci İle Bağ Kurmak

Mutlu bir evlilik için ne yapmalı?

Çocuğumun yemek yemesini nasıl sağlayabilirim?

6 yaş gelişim özellikleri

Prematüre Doğan Çocukların Okul Başarıları Nasıl Desteklenir?

7 yaş gelişim özellikleri

9 yaş gelişim özellikleri

Coronavirüs ve Duygusal Dayanıklılık

Çocuklar neden yalan söylerler?

Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim

Benim Duygusal Hikayem

Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır ?

Akran zorbalığı

Güvenmek Neden Önemlidir?

Çocuklara Mutfak Oyunları

Okula Uyum Süreci

Başkasının Eşyasını İzinsiz Almak/Çalmak

Ön ergenlik

Kardeş Kıskançlığı

Çocuğum İlkokula Hazır Mı?

İstismar ve İhmal

Çocuğun Duygusal Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır?

10 yaş gelişim özellikleri

Boşanma ve çocuk

Öfke Duygusu Ne Demek

Karın ve Kış Sporlarının Çocuk Gelişimine Katkıları

Dijital Dünyada Duygularımız ve Zorbalık

Oyun ve Çocuk

Yorum Ekle