annebabalaricin

İletişim, Duygusal Zeka, Duygusal Dayanıklılık, Yetişkin, Öğretmen ve Ebeveyn Rehberi- Banu Kaplan Kurtoğlu

Boşanma ve çocuk

Boşanma ve çocuk

Eşler arasında yaşanan bazı problemler ayrılık ile sonuçlanmaktadır. Ayrılık söz konusu olduğunda anne ve babalar çocuklarına ne söyleyecekleri, nasıl davranacakları konusunda kararsız kalmaktadırlar.

Boşanma kararını anne ve baba beraber açıklamalıdırlar. Ancak çift arasında kavga varsa ve bir araya gelemiyorlarsa ayrı ayrı konuşmaları daha doğru olacaktır. Ebeveynler çocuğa, sadece eş rollerinden ayrıldıklarını, ona anne baba olmaya devam edeceklerini söylemelidirler.Çocuğun boşanma olsa bile her zaman bir ailesi olduğunu bilmesi önemlidir. Çocukla boşanmanın nedeninin ondan kaynaklanmadığı, ebeveynlerin kendi aralarında yaşanan problemlerinden kaynaklandığı paylaşmalıdır. Çocuklara bu durum kendi hayatlarından örnekler verilerek anlatılmalıdır. Kendilerinin daha önce sevdiği ve anlaştığı arkadaşları ile sonrasında anlaşamadığı, onlarla arkadaşlık yapmadığı gibi anne babanın da artık anlaşamadığı örneği verilebilir.

Çocuklar benmerkezci olmalarından kaynaklı, boşanmanın sebebi olarak kendilerini görmektedirler. Çok büyük bir suç işlediğini, iyi bir çocuk olmadığını, anne ya da babanın bu yüzden evden ayrıldığını düşünebilirler. Anne ya da baba evden ayrıldığında çocuk onu bir daha göremeyeceğini zanneder. Annesini ve babasını yeniden barıştırmaya çalışır. Eğer iyi bir çocuk olursa giden ebeveynin eve döneceğini düşünür. Bu sebeple anne babalar çocuklarına İyi bir çocuk olduğunu, onu her zaman seveceklerini ve koruyacaklarını sözel olarak ifade etmelidirler.

Eşlerin birbiri hakkında çocuğa olumsuz aktarımlarda bulunması, çocuğun aktaran kişi hakkında da olumsuz algı geliştirmesine neden olmaktadır. Eşlerin birbiri hakkında olumlu aktarımlarda bulunması, çocukların boşanmayı daha kolay kabullenmesini sağlamaktadır.Çocuk bir ebeveynden diğer ebeveyn hakkında olumlu bilgiler aldığında korunacağını bilmektedir.

Evde oluşacak değişiklikler hakkında çocuklara net ve doğru bilgiler vermelidir. Anne, baba ve çocuğun nerede yaşayacağı, anne ve babayı ne zaman görebileceği, onların evlerinde ne zaman kalabileceği anlatılmalıdır. Alınan kararlar çocukla paylaşıldığı şekliyle uygulanmalı, uygulamalarda net ve tutarlı olunmalıdır. Evden ayrılan ebeveynin yeni evinde çocuk için bir oda hazırlanması, çocuğun orayı da evi olarak görmesini sağlayacaktır. Boşanmadan sonra çocukla geçirilen vakit boşanmadan önceki gibi olmalı, etkinliklerde çok fazla değişiklik yapılmamalıdır. Ebeveynlerden birinin yeniden evlenmesi söz konusu olduğunda, çocuğa olacak değişiklik ile ilgili bilgi verilmelidir. Ebeveynlerin artık aynı evde yaşamasalar da, çocuğa ve birbirlerine karşı tutarlı davranışlar sergilemeleri, kurallar konusunda net olmaları, çocuğun karakter gelişimini olumlu yönde destekleyecektir.

Etkinlik:

Çocuğunuzla birlikte diğer ebeveyne el işi bir hediye hazırlayabilirsiniz. Bu çalışmayı her iki ebeveyn çocukla ayrı ayrı yapmalıdır. Çocuk hediyeyi, hediye hazırlanan ebeveynin evine götürmelidir. Bu çalışma çocuğun aidiyetlik duygusunun gelişmesine yardımcı olurken, ayrı ebeveynler arasında da olumlu ilişkiler gelişmesine destek olacaktır.

 

İlgili Yazılar

6 yaş gelişim özellikleri

5 yaş gelişim özellikleri

Başkasının Eşyasını İzinsiz Almak/Çalmak

Mutlu bir evlilik için ne yapmalı?

Prematüre Doğan Çocukların Okul Başarıları Nasıl Desteklenir?

Coronavirüs ve Duygusal Dayanıklılık

8 yaş gelişim özellikleri

9 yaş gelişim özellikleri

Çocuğun Duygusal Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır?

Çocuklara Mutfak Oyunları

Çocuğumun yemek yemesini nasıl sağlayabilirim?

Okul korkusu

Çocuğuma Kitap Okutmak için Neler Yapabilirim?

Öfke Duygusu Ne Demek

10 yaş gelişim özellikleri

Akran zorbalığı

Uzaktan Eğitimde Öğrenci İle Bağ Kurmak

Çocuğuma Sevgimi Nasıl Gösterebilirim

Oyun ve Çocuk

Ön ergenlik

Çocuklarda uyku düzeni nasıl sağlanır ?

Dijital Dünyada Duygularımız ve Zorbalık

İstismar ve İhmal

Karın ve Kış Sporlarının Çocuk Gelişimine Katkıları

Kardeş Kıskançlığı

Güvenmek Neden Önemlidir?

Çocuklar neden yalan söylerler?

Çocuğum İlkokula Hazır Mı?

7 yaş gelişim özellikleri

Benim Duygusal Hikayem

Okula Uyum Süreci

Yorum Ekle